divendres, 23 d’octubre del 2015

3. LES FONTS HISTÒRIQUES

Per tal de costruir la Història i fer-ne un relat veraç cal anar a trobar les fonts històriques . A partir d’aquestes és quan podem saber el que va passar.

Tradició oral





La tradició oral és la forma de transmetre, des de temps anteriors, la cultura i les tradicions d'una
societat a través de relats, cants, oracions, llegendes, faules, mites, contes, etc. Es transmet de pares a fills, de generació en generació, arribant fins els ancestrals a través dels temps nostres dies, i té com a funció principal la de conservar els coneixements








Tradició escrita

Per entendre i conèixer millor la figura de Jesús cal anar a les fonts escrites. La font escrita jueva fonamental és el Talmud. Les fonts romanes són les obres de Tàcit, Suetoni o Plini el Jove i la última

font són els evangelis.


Què és un evangeli?



Un evengèli és un membre del grup que va escriure sobre la existència i els miracles de Crist que es troben recopilats en el Nou Testament.



Hi ha tres tipus d'evangelis. Quins? 





CANÒNICS:



Els evangelis canònics són els reconeguts per l'Església catòlica com aquells que transmeten autènticament la tradició apostòlica i estan inspirats per Déu. Són quatre: Mateu, Marc, Lluc i Joan.




APÒCRIFS



Els evangelis apòcrifs són aquells que l'Església no va acceptar com tradició apostòlica autèntica, encara que normalment es presentaven sota el nom d'algun apòstol. Els que creuen en la vericitat d'aquests són considerats heretges de l'església.





SINÒPTICS


Són tres dels evangelis canònics, en concret els de MateuMarc i Lluc. Són anomenats sinòptics perquè responen a un mateix esquema literari de fons i perquè contenen molts materials comuns, de tal manera que és possible d'obtenir una «visió de conjunt» dels textos aportats.

1 comentari: